Brabants carnaval in Amsterdam


Functie

Blog

Jaar

2016

Klant

BredaVandaag.nl

 In 2016 werd mij gevraagd een aantal columns over carnaval te schrijven voor de lokale site BredaVandaag.nl. In deze column heb ik het over carnaval in Amsterdam. En wat voor reacties dit losmaakt bij de Amsterdammers.  
Publicatie: 16 januari 2016
Brabants Carnaval in Amsterdam, schouder aan schouder
De komende weken mag ik op deze plek schrijven over carnaval. Carnaval in Breda, maar vandaag eerst over Carnaval in Amsterdam. Want op op 22 januari, over twee weken precies, organiseer ik samen met mijn carnavals-partner-in-crime Jeroen Balkenende een groot Brabants carnavalsfeest in het hart van Amsterdam, in de Melkweg: Alaaf & Kicking. Het beloofd een waar Brabants carnavalsspektakel te worden – voor Brabanders, Amsterdamse Brabanders en Amsterdammers – met artiesten die nu nog als onbekenden over straat kunnen in Amsterdam, maar daarna voor altijd als helden zullen worden onthaald. Daar hopen we op althans.

Want sinds we besloten hebben dat we carnaval in Amsterdam gaan organiseren heb ik het gevoel dat ik ons constant moet verdedigen. Aan de ene kant in Amsterdam, omdat Amsterdammers vooral willen dat dit feest onder de rivieren blijft. En in Brabant, omdat iedereen zegt dat Amsterdammers toch niet kunnen carnavallen. Eind vorig jaar hebben we tijdens de Amsterdamse carnavalsnaam-verkiezing (de winnaar wordt komende maandag bekendgemaakt) een aantal (lokale) media gehaald – in Amsterdam, dan wel Brabant. En in alle gevallen kregen we een heleboel verwensingen naar ons hoofd. Dat terwijl wij dit feest juist bedacht hebben door a) het feit dat er steeds meer  Amsterdammers tijdens carnaval naar het zuiden afreizen en b) omdat wij vinden dat Brabanders en Amsterdammers het zo goed kunnen vinden. Schouder aan Schouder in plaats van recht tegenover elkaar.

Maar zo denkt niet iedereen er over. Een van die reacties wil ik graag met u delen. Bernard van Spruiteren heeft namelijk na een reportage bij AT5 in totaal 3 A4’tjes vol geschreven aan reacties. Vaak over het feest, soms persoonlijk. Ergens in zijn essay schreef hij dit: Gefeliciteerd!!! U bent cum laude geslaagd voor de cursus ‘Ik Zet Mezelf Voor Lul’. Waarom zou ik ook maar enige afgunst betreffende de stakker Freek Haverman dienen te voelen? Wanneer ik in Breda (Kielengat) zou zijn zijn geboren -gelukkig ben ik dat niet- zou ik telkens weer met afgewend hoofd Haverman voorbij lopen want met zo`n doordrammer, zijn geboortestad te schande zettende, zou ik op geen enkele wijze willen geassocieërd.

Het feit dat Bernard zo emotioneel reageert betekent in ieder geval dat we een gevoelige snaar raken. Persoonlijk trek ik me hier niks van aan, maar het rare van deze situatie vind ik hij zich zo druk maakt om een pré-carnavalsfeest in de Melkweg in Amsterdam, een avond Brabants hossen in een besloten ruimte.. Niet buiten, niet door heel de stad. Nee, gewoon ergens binnen. Als je niet wil dan ga je toch niet?! Bernard ziet dat anders en dankzij mensen als hem hebben we ons feest een stuk meer bekendheid kunnen geven en gaat de kaartverkoop spoedig richting ‘Uitverkocht’. Ik ben hem dan ook erg dankbaar.

Het enige wat wij willen is een gaaf, Brabants carnavalsfeest neerzetten. Kom jij ook – net als Veul Gere en Ferry van de Zaande, Gebroeders Ko, Lamme Frans, Snollebollekes en de Deurzakkers – naar Alaaf & Kicking? Zou ik leuken vinden – en neem vooral je Amsterdamse vrienden mee.

Sluiten