Het carnavalsgevoel


Functie

Column

Jaar

2016

Klant

BredaVandaag.nl

In 2016 werd mij gevraagd een aantal columns over carnaval te schrijven voor de lokale site BredaVandaag.nl. In deze column probeer ik het carnavalsgevoel te beschrijven. Of dat is gelukt? Oordeel zelf. 
Publicatie: 30 januari 2016 
Carnavalsgevoel
Nog een week en dan is Carnaval 2016 weer van start! Voor mij het mooiste feest van het jaar, om zoveel redenen.

Carnaval is van te voren zorgen dat je huis aan kant is. De boodschappen voor vijf dagen binnen zijn. Je pekskes voor alle dagen klaarhangen. Stress omdat je niet meer kan wachten tot het begint. Carnaval is zorgen dat je alle dagen vrij bent en niet op dinsdag of woensdag hoeft te werken.
Voor mij is carnaval met vrienden en familie zijn en veel bekenden tegenkomen. Carnaval is natuurlijk ook bier drinken, maar het liefst op een tempo dat je de hele dag in een soort van roes bent. Het is af en toe een waterzakje of fris drinken. Het liefst is carnaval van één uur smiddags tot vier uur snachts.
Carnaval is ook alleen door de stad slenteren en aanhaken bij vreemden. Veel nieuwe mensen leren kennen. Of gewoon plezier hebben met mensen en weer doorgaan. Hossend door de straten, kroegen en over de Grote Markt. Voor mij is carnaval Breda, het Kielegat en één avond werken bij Cafe de Bommel. Carnaval is vrijdag toch iets teveel drinken en zaterdag met een goede kater beginnen.

Carnaval is bol van tradities. Vrijdagavond in de Mezz bij Alaafeloos, zaterdag in Cafe het Ginneken en 076 bal, zondag Hossen op de Markt, maandag optocht kijken bij DOK19 en dinsdag kroegentocht. Maar traditie is ook balanseren met je gezondheid. Vaak voor carnaval ben ik al uitgeput en lijk ik ziek te worden. Zenuwslopend is de zorg om geen griep te pakken tijdens carnaval. Elk jaar weer net zo spannend als de intocht van Sinterklaas, maar uiteindelijk komt het ook hier goed.
Carnaval is een ochtendritueel. Wakker worden en vitamines tot je nemen in de vorm van een tablet. Nadenken over wat er gister allemaal is gebeurd. Een goede bodem leggen met eieren en spek. Douchen. Vieze kleren aantrekken. Nog meer nadenken over wat er gister is gebeurd. Nagenieten. Vrienden bellen en vragen waar zij geeindigd zijn. Dan nog vlug wat fruit en door naar het volgende feest.
Carnaval is alleen naar huis gaan, want je kan je geen slaaptekort permiteren. Carnaval is thuiskomen in een stil huis, maar toch nog keihard de muziek in je hoofd horen. Het is timemanagement. Vijf dagen zorgvuldig plannen en zorgen dat je de eindstraap haalt. Het is verbroedering. Samen doorgaan tot de laatste dag. Vermoeid tot het bittere eind, maar toch nog die laatste polonaise meepakken en dat letste biertje. Even alledaagse zorgen vergeten en compleet wegzijn van de wereld.

Het is op woensdag een dubbele kater hebben. Nachtelijk zweten en nachtmerries. Geen alcohol meer willen. Weemoedig zijn. Klaar met sigaretten. Toch nog haringhappen. Ok één biertje. Letste.. Nee, nee.. Allerletste. Carnaval is een week bijkomen.
Het is geniaal door zijn simpelheid. Carnaval is hossen, feesten, vrienden, bier, springen, roeien, zoenen, werken, buiten, binnen en nog veel meer. Carnaval is Ultiem Geluk.

Wat is carnaval voor jou?

Sluiten