Het Weer


Functie

Schrijven

Jaar

2015

Klant

N.v.t.

 In 2015 volgde ik een Kleinkunst cursus aan de CREA in Amsterdam. Voor die cursus hadden we elke week een nieuwe schrijfopdracht. Een aantal plaats ik hier (een beetje onzeker) op de site. Benieuwd wat mensen er van vinden. Deze keer was de opdracht: Schrijf over het weer. 

Het Weer
Het weer. Eigenlijk heb ik er niet zoveel mee. Of eigenlijk wel, maar meer in de zin dat het me niet uitmaakt wat voor weer het wordt. Ik kan serieus genieten van warmte, koud, regen, wind en onweer. Ik kijk ook enorm uit naar de winter. Lekker als je oren ontdooien, nadat ze tijdens een barre fietstocht bevroren zijn. Ik begrijp dan ook niet veel van mensen die zich door een weerbericht laten lijden. Met lange ij heb ik het dan over. Altijd maar het weerbericht checken en daarop dan anticiperen. Zo had ik ook een tijd lang een vriendin die dat steeds deed. Nee, ik ga vanavond niet op stap, want het kan gaan regenen straks. Vervolgens sta ik de hele avond buiten en heb de tijd van mijn leven terwijl zij thuis op de bank zat. En heel raar, maar zodra ik thuis kwam begon het binnen opeens te onweren.

Zo heb ik ook een tante Wilma die alléén maar warmte wil, maar de kracht heeft om de zon te laten verdwijnen in oorden waar nog nooit een wolk is geweest. Serieus, echt ongeloofelijk. En de weerberichten zien het ook niet aankomen. We zijn één keer met de families op vakantie geweest. Alle voorspellingen waren goed. De dag ervoor had mijn moeder alles nog gecheckt. Dertig graden, windstil. We vliegen boven de landingsbaan, niks aan de hand. Zonnetje. We stappen het vliegtuig uit.. Regen. Zeven dagen lang. Pas toen we terugvlogen hebben we Spanje nog even zonnig gezien.

En als familie hebben we ook een vakantiehuis in Domburg (Zeeland). Best leuk met lekker weer, maar met regen is er niet veel te doen. Er is daarom ook niemand meer die met Wilma daar wil zitten. Zelfs mijn oom gaat tegenwoordig met ons mee op vakantie.

Mijn tante is zo iemand dat als ze op het weerbericht zeggen, hier en daar een bui, er bij haar zo’n lokaal wolkje boven haar hoofd hangt… 1 februari 1953, De zeeuwse waternoodsramp? De dag dat Wilma is geboren. Serieus! …. En in 2005.. Ze was op vakantie in Florida. De mensen uit de Sunshine State hebben het er nog over, ze werden getroffen door de heftigste orkaan ooit. Drie keer raden hoe ze hem hebben genoemd: Orkaan Wilma. Serieus. Zoek maar op..

Mijn punt is. Eigenlijk moet je je vooral niet druk maken om het weer, dan komt het altijd goed. Zoals dat met veel dingen is, we kunnen het weer niet beheersen. En zolang je je er niet druk om maakt kan het ook nooit tegenvallen… Vorig jaar ben ik van Breda naar Lissabon gelopen. In 4,5 maand bijna geen regen gehad. Uiteindelijk twee dagen stortvloed. Prima, al begrepen we niet waar dat opeens vandaan kwam. Drie keer raden wie er in de buurt op vakantie was?!

Sluiten