Ode aan ongemakkelijkheid


Functie

Schrijven

Jaar

2015

Klant

N.v.t.

 In 2015 volgde ik een Kleinkunst cursus aan de CREA in Amsterdam. Voor die cursus hadden we elke week een nieuwe schrijfopdracht. Een aantal plaats ik hier (een beetje onzeker) op de site. Benieuwd wat mensen er van vinden.

Een ode aan ongemakkelijkheid
Een ongemakkelijke stilte. Een stille liftpartner. Het toilet uitlopen, waar net een collega naar binnen gaat. Terugzwaaien naar iemand die naar iemand anders zwaait. Naast iemand in de trein zitten die je niet kent. Voedsel knoeien in bijzijn van een date. Niks weten te zeggen of een verkeerde grap bij iemand die je leuk vindt. Tegen iemand aanlopen op straat. Net iets te lang alleen in een kroeg zitten wachten op je vrienden. Een scheet in de tram laten die net iets te hard ruikt. Het lijstje is ellenlang.

Ongemakkelijkheid hoort bij het leven. En op het moment zelf misschien niet altijd even makkelijk, achteraf des te leuker. Zelf heb ik veel of breng ik mensen graag in ongemakkelijke situaties. Uiteindelijk zorgt het duidelijk uitspreken van ongemakkelijke situaties weer dat de situatie makkelijker wordt. Een ongemakkelijke stilte benoemen en deze stilte is weg.  Zeggen tegen je collega dat je dat toilet maar beter niet in kan gaan, zorgt vaak voor gelach.. En de keuze voor een ander toilet. Een beetje zelfspot is dan ook wel belangrijk voor leuke ongemakkelijke situatie.

En soms valt er niks aan een ongemakkelijke situatie te doen. Soms moet je ze ondergaan. Alleen als je accepteert dat je jezelf in een ongemakkelijke situatie hebt gebracht kan je genieten van een ongemakkelijke situatie waarin jij vervolgens die ander kan observeren en genieten van zijn of haar ongemakkelijkheid.

Ook op liefdesgebied zijn ongemakkelijke situaties niet anders. Toch zien we ook daar het ongemakkelijke gevoel vaak als vijand. Want je moet uit je comfortzone komen. Is dit fijn? Nee, in eerste instantie niet.

Maar het feit dat je je zo ongemakkelijk voelt maakt duidelijk dat je iets echt wilt hebben. Want het is toch makkelijker om aan een meisje haar nummer te vragen als er geen bijbedoelingen zijn dan wanneer dit is om haar mee uit te vragen. Maar doe je dit niet en ontloop je ongemakkelijke situaties, kies je dus voor een partner waarvan het duidelijk is dat die je leuk vindt en niet voor degene die je zelf echt leuk vindt.

Ongemakkelijke situaties, ze zijn zo mooi. Daarom mijn advies, vraag een volgende keer iemand mee uit die je echt leuk vindt. Het liefst face-to-face. Creeër een ongemakkelijke situatie. Zelf besloot ik laatst ook iemand mee uit te vragen. Alleen net op het moment dat ik het wilde doen, vroeg ze of ik iets mee ging drinken. Ik heb ‘nee’ gezegd. Zonde om een ongemakkelijk moment zo makkelijk te maken.

 

Sluiten