Maak van je laatste afscheid


geen dooie bedoening.

Wat we doen

Wie heeft het niet eens gedacht: kon ik mijn eigen uitvaart maar meemaken. En ook de daarbij opkomende vragen: Wie komen er naar mijn afscheid? Wat zeggen vrienden en familie over me als ik dood ben? Zijn de mensen ontroostbaar verdrietig?

Het klinkt misschien onwennig, maar voortaan is het mogelijk om je eigen laatste afscheidsbijeenkomst mee te maken. Wij van Liever Levend gaan ‘het Afscheid bij Leven’ organiseren voor mensen die hun eigen laatste afscheid mee willen maken. Waarom zou zo’n afscheidsbijeenkomst alleen maar na je dood kunnen plaatsvinden? Het is toch veel mooier om al die lieve woorden nog mee te krijgen terwijl je leeft. Met Liever Levend willen we de schakel zijn tussen mensen die dat wel zouden willen, maar niet weten hoe ze dat organiseren.

Ons doel is om voor een afscheid bij leven algemene acceptatie te krijgen, zodat mensen daar makkelijker voor kunnen kiezen. En we bieden daarbij een vorm aan die het voor mensen makkelijker maakt hun afscheidswoorden tegen elkaar te zeggen bij leven in plaats van na de dood. En waar de een kiest voor een groot, meeslepend afscheid in de kroeg met mooie video’s, is het voor de ander fijn dat er een meer intieme bijeenkomst wordt geregeld waarbij de gasten gemakkelijker hun mooie woorden kunnen uiten.

Elk afscheid is de geboorte van een herinnering. En leven is herinneringen maken.

‘Het leven is een korte periode tussen twee eeuwigheden in.
Leef in het hier en nu’

-

Blaise Pascal, 1623 – 1662

Vraag en antwoord

Wanneer vier je afscheid bij leven?

Een afscheid bij leven kun je vieren op het moment dat je weet dat je doodgaat of op het moment dat je ernstig ziek bent. Tussen dat moment en de dood zitten veel mogelijkheden. De een zal dit eerder willen dan de ander. Je kan ervoor kiezen om het afscheid te organiseren op het moment dat je nog vol in het leven staat of pas als je het einde echt voelt naderen. De keuze is voor iedereen verschillend. Wij zijn altijd vrijblijvend te bereiken voor een advies op maat. 

Net als bij een reguliere uitvaart kan het zijn dat er maar weinig tijd is om een afscheid te organiseren. Vrees niet, we zijn dol op uitdagingen en willen graag te hulp schieten.

Hoe ziet een afscheid bij leven er uit?

Wij begrijpen dat afscheid nemen persoonlijk is en dat jouw ‘afscheid’ anders is dan van anderen. We willen het afscheid zo persoonlijk mogelijk maken, dus voel je niet belemmerd in je ideeën. Waar de een kiest voor een groot, meeslepend afscheid in de kroeg met mooie video’s, is het voor de ander fijn dat er een meer intieme bijeenkomst wordt geregeld waarbij de gasten zich meer op hun gemak voelen om hun mooie woorden kunnen uiten. Ook locaties kunnen verschillen van in de kroeg tot aan het strand. Wil je een fotograaf erbij of alles vastleggen op film? Naar wat voor (live) muziek gaat je voorkeur uit?

Het belangrijkste aan de bijeenkomst is dat de hoofdpersoon eens goed in het zonnetje wordt gezet. Dit is het moment om hem of haar te eren!

Hoe snel kan een afscheid georganiseerd worden?

Net als bij een reguliere uitvaart kan het zijn dat er maar weinig tijd is om een afscheid te organiseren. Vrees niet, we zijn dol op uitdagingen en proberen altijd een zo mooi mogelijk resultaat neer te zetten.

Hoe nodig ik mensen uit?

Ook daar is aan gedacht. Speciaal voor een afscheid bij leven hebben we een enveloppe ontwikkeld met een gekleurd randje. Zoals je bij een rouwkaart weet dat er iemand is overleden, zo weet je hier dat iemand een afscheid bij leven viert.

Dekt de verzekering een afscheid bij leven?

Op dit moment nog niet. Sommige verzekeringen hebben wel een bedrag in de verzekering die je als verzekerde kan inzetten voordat je dood gaat. Vraag bij je eigen verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden.

Wat zijn de mogelijkheden met foto en video?

Om een afscheid iets extra’s te geven kunnen we een video of fotocompilatie maken van jouw leven en kunnen we het afscheid vastleggen op video. En als je ook wat wilt achterlaten voor na het overlijden kan je een videotestament inspreken – die we pas geven op een vooraf afgesproken moment in de toekomst. Bijvoorbeeld bij het bereiken van een bepaalde leeftijd van je kinderen of bijvoorbeeld een jaar na het overlijden.

Even voorstellen

Oprichter Freek Haverman (1985) is nog niet zo lang actief binnen de afscheid-verzorging. In zijn werkende leven heeft hij vooral zijn organisatietalent kunnen gebruiken bij het organiseren van kleine evenementen en televisieprogramma’s. Tien jaar lang was hij één van de drijvende krachten achter programma’s als Sterren dansen op het IJs en So You Wannabe a Popstar.

In de nazomer van 2013 werd bij Freek zijn stiefmoeder Teske een hersentumor ontdekt, waaraan ze op 11 april 2015 zou komen te overlijden. Bij het regelen van de uitvaart nam hij het voortouw en verzorgde de uitvaart tot in de puntjes. Na een bijzonder afscheid in de kerk, werd daarna het leven gevierd in Teske’s zo geliefde achtertuin. Jammer dat ze er niet bij was.

Freek: “Mijn persoonlijke motivatie is het realiseren van de algemene acceptatie voor een afscheid bij leven. Te lang vieren we het leven na de dood, dus pas als iemand er niet meer is. Mensen kunnen veel steun halen uit mooie woorden, lieve filmpjes en het samenzijn als ze nog in leven zijn. Samen herinneringen maken is toch veel leuker.

Elk afscheid is de geboorte van een herinnering. En leven is herinneringen maken. Afscheid bij leven.

-

S. Dali / G. Weijers

Volledige begeleiding tot na de dood

Ook na het overlijden kunnen wij het contact blijven voor de organisatie van alles wat er bij een overlijden komt kijken. Zodra de huisarts het overlijden heeft vastgesteld zullen we u begeleiden in alles wat er bij komt kijken. En indien gewenst ook een afscheid na de dood, een traditionele uitvaart.