Simpel Groen


Ben je gemakzuchtig? Lees dan de verkorte versie Simpel Groen: het 3 stappenplan. Klik hier.

 Verandering
We krijgen dagelijks signalen over de natuur in crisis, over het klimaat in transitie. Ook vanuit de ligstoel in onze eigen achtertuin nemen we bizarre ontwikkelingen waar. Een lange, tropische, veel te droge zomer. De afwezigheid van zoemende insecten. Tot in oktober begieten we de planten met water. Hoog in de blauwe lucht vervoeren steeds meer vliegtuigen passagiers van en naar verre landen. En tomaten uit Spanje en appels uit Chili naar Nederland.

De meeste mensen leiden berustend een comfortabel leven. Milieubewust handelen hebben maar weinigen in het dagelijks leven geïntegreerd. Zeker wij gemakzuchtige mensen niet. Doemscenario’s over de toekomst willen we niet horen, voor belerende vingers zijn we allergisch. Terecht. We spreken elkaar nauwelijks aan.

Een beter milieu… begint bij ons samen
We geloven niet dat ons individuele gedrag het verschil kan maken. Maar eigenlijk – diep van binnen – maken we ons zorgen om de naderende burn-out van de natuur. We verlangen heimelijk naar een beter milieu, al zijn we niet of nauwelijks bereid er iets voor te doen of te laten. Activisme zit nu eenmaal niet in ieders natuur.

Het is zoals het is. Je bent wie je bent. Geen klimaatmars dus voor ons, maar kom als gemakzuchtige in actie, zeg JA tegen #SimpelGroen en VOLG ons via social media voor simpel groene maatregelen.

Met gemakzucht is niks mis
Integendeel: gemak dient de mens. Vandaar de oprichting van
Simpel Groen. De Nieuwe Milieubeweging die jou op je wenken bedient. Want Simpel Groen maakt zich sterk voor een klimaat waar duurzaam leven mogelijk is en blijft. Maar we vragen nu aan politiek en bedrijfsleven, neem het voortouw. En wel nu.

Meer haast en discipline is geboden. Winkeliers, geef ons uberhaupt geen enkele optie meer om producten te kopen die slecht zijn voor het milieu. Verkoop nooit één enkel plastic tasje meer. Ook pleiten we ervoor dat álle politieke partijen – dus ook de rechtse – het milieubelang met stip in hun programma opnemen. Omdat de strijd voor het milieu alle andere belangen overstijgt. 

Aanbod creëert vraag
Als er genoeg mensen geen milieuvervuilende producten meer kopen, zullen deze producten uiteindelijk van de markt verdwijnen: vraag creëert aanbod. In dit geval is het omgekeerd: aanbod creëert vraag.

Zolang er om onze producten plastic zit, blijven we producten met plastic kopen. Veel mensen doen pas afstand van hun milieuvervuilende gewoonten als ze zien dat de mensen of bedrijven om hen heen dit ook doen (want dan doe je het niet voor niks). Wij gemakzuchtigen gaan niet op de barricade met een klimaatmars, maar willen wel onze stem laten horen

Samen Simpel Groen is niet alleen
Ik – de gemakzuchtige – wil worden meegenomen door grotere initiatieven om zelf ook in actie te komen, om groener te gaan leven. Ik kom nu in actie en vraag: help me!

En hiermee verzoeken we – gemakzuchtigen – de overheid en bedrijven: zullen we NU samen doorpakken? Deze beweging laat zien dat de vraag er is. Creëren jullie het aanbod? Zet bij elke beslissing milieubewust handelen op de eerste plek! Neem ons op sleeptouw en maak het ons makkelijker om duurzaam te leven. Leuker kan de overheid het tegengaan van klimaatverandering niet maken. Wel makkelijker. Ik wil NIET dat klimaatdoelen niet gehaald worden, ik wil WEL van mijn verlamde gevoel af #samensimpelgroen #luiaardinactie

Volg Simpel Groen via social media. Zo bouwen we samen aan draagkracht en kunnen we elkaar blijven bevragen.

Dus… Omdat hele lappen tekst voor een gemakzuchtige toch net iets teveel moeite is hebben we het samengevat in drie blokken: klik op de nummers voor de bulletpoints.

Erken het verlamde gevoel in jezelf. Je wilt wel iets doen, maar toch komt het er steeds niet van. Laat van je horen vanuit je luie stoel.

Wat wij willen met Simpel Groen: samen is niet alleen. Overheid en bedrijven kom nu in actie samen met de gemakzuchtigen achter jullie!

En kom zelf ook in actie. Wat jij kan doen als gemakzuchtige: volg Simpel Groen en verander kleine dingen in huis

 

Klimaaterkennen voor beginners
Toen we net begonnen met de research van Simpel Groen kwamen we de column tegen van Lieke Marsman uit Vrij Nederland. De column geeft precies weer hoe wij ons voelen. Met goedkeuring van Lieke hebben we stukjes tekst uit de column gebruikt in onze beschrijving. Klik op de afbeelding en lees zelf de column van Lieke Marsman uit Vrij Nederland.

Sluiten